La cultura ens salvarà

Després de tretze edicions ja celebrades, podem assegurar que aquest Certamen de Bandes de Música “Vila de la Sénia” ha aconseguit situar al nostre poble i al nostre territori dintre del mapa cultural musical on les bandes de música son especial protagonistes. Aquest es, sense dubte, un dels esdeveniments musicals més destacats d’entre els que celebrem a Catalunya.

Enguany serà una mica més especial, i es que després de dos anys en els que ens hem vist obligats a cancel·lar la celebració del certamen per la intromissió d’aquesta pandèmia en les nostres vides, reprenem aquest esdeveniment amb una il·lusió renovada. El nostre certamen, les nostres bandes, al igual que la cultura en general, havia estat ferit greument. Aquesta pandèmia posava de manifest la feblesa de determinats pilars fonamentals que sostenen la cultura en general, però el món de les bandes en particular. El silenci ocupava el lloc on les bandes, per tradició, eren les encarregades de posar veu. Llums apagades i cadires buides a les nostres sales d’assaig. Auditoris tancats, projectes ajornats, carrers deserts i il·lusions soterrades a l’espera de noves indicacions que ens permetessin engegar de nou l’activitat, tant necessària i imprescindible per a nosaltres com a entitats, però també per als nostres pobles com a societat.

El desgast ha estat important, i ara quasi ens ha tocat començar des de zero. Cadascú des del seu lloc ha seguit treballant per mantenir engegada aquesta llum esperançadora que mantenia visible el camí realitzat, però per damunt de tot, l’incert camí que sens presentava. Ara, dos anys després, anem reprenent les activitats amb les forces necessàries per recuperar allò que la pandèmia ens ha tret. Ara per fi, tornem a omplir els carrers i auditoris amb la nostra música, les cadires i els faristols de nou estan plens i la música reviu a les nostres societats. Ara per fi, el vent torna a bufar.

Com a coordinador d’aquest certamen i com a director de la banda de música que representa aquesta entitat, sols em resta agrair a totes les parts la seva implicació i participació en aquest projecte. Sigueu tots benvinguts a la Sénia.

 

CERTAMEN

VENTS RESILIENTS

Es fa difícil escriure cap cosa sobre la cultura quan saps que, avui mateix,  hi ha gent que intenta sobreviure a la ignorància d’aquells que es creuen amb el dret de decidir la forma de morir per als demés. Tanmateix, el convenciment que tenim sobre el poder que té la cultura i, dins d’ella, la música per enllestir l’esperança en una societat més tolerant i més justa, ens fa seguir en l’empeny de compartir el millor que sabem fer. Les bandes de música són testimoni d’una resiliència coratjosa i generosa envers la realitat que les envolta. Al llarg de la seua història, han esdevingut símbols de renovació i altaveus de la diversitat. I ara, més que mai, els que ens sabem músics de banda per naixença i per estima, ens sentim orgullosos de projectes com el Certamen Internacional de Bandes de Música “Vila de La Sénia”. Més enllà de pandèmies i de dificultats, aquest encontre de música de banda ens serveix per reafirmar la funcionalitat social, cultural i artística que les bandes de música desenvolupen a la nostra contemporaneïtat. Gràcies a la AM Senienca i a tot el poble de La Sénia per fer-ho possible. Seguim resistint.

Bilbao, 13 de març de 2022
José Rafael Pascual-Vilaplana

 

PROGRAMA

Banda de la Societat Musical de la Lira Ampostina d’Amposta

Dolores Pedro – Antonio Sánchez Pedro
1405, l’incendi de Berna – Mario Burki
Danses Simfòniques – Yosuke Fukuda

 

Banda de Música de l’Associació Musical Ciutat de Benicarló

Lucía Anglés – Pablo Anglés Galindo
Incantation and Dance – John Barnes Chance
Avern – Saül Gómez Soler
Manu – Carlos Pellicer Andrés
Marea Negra – Antón Alcalde Rodríguez

 

Orquestra de Vents la Simfònica de Llevant

Hispania – Óscar Navarro
Maido – José Rafael Pascual Vilaplana
El Fantasma de l’Òpera – Andrew Lloyd Webber
Danzón nº 2 – Arturo Márquez
Downey Overture  – Oscar Navarro
Yakka – José Rafael Pascual-Vilaplana
Conga del fuego nuevo – Arturo Márquez
West Side Story – Leonard Berstein