Banda de Música de l’Associació Musical Ciutat de Benicarló [CASTELLÓ]

L’origen d’aquesta Banda de Música es remunta a principis de la dècada del 1840 essent una de les més antigues de la regió i reconeguda en dues ocasions amb la Medalla d’Or, distincions atorgades per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i per la Diputació de Castelló pels seus més de 100 anys de formació. També ha estat reconeguda per l’Ajuntament de Benicarló amb la “Carta Pobla”, màxima distinció a nivell local, essent la primera i única entitat que la posseeix. Al llarg de la seua història han hagut fins a tres formacions distintes atenent als diferents sectors polítics rebent el nom de La Primitiva, La Lira, Banda Municipal, Agrupació Musical Sta. Cecília i des de 1976 fins l’actualitat rep el nom d’ Associació Musical Ciutat de Benicarló.

En els últims anys ha actuat en diferents ciutats a nivell local, nacional com internacional (França i Itàlia) essent convidada entre d’altres en el Palau Reina Sofía de València, Teatre Principal d’Alacant, l’Auditori de Castelló, el programa radiofònic i televisiu “Nuestras Bandas de Música”, “El Conciertazo” de Televisió Espanyola i el Festival Internacional de Cultures del Mediterrani (Barcelona).

També ha participat en diferents concursos obtenint: 1r premi i premi al millor director del Concurs Internacional “Città di Sinnai” (Itàlia 2007 i 2011), 1r premi en desfilades de Moros i Cristians de Lleida (2005, 2006, 2007, 2008 i 2010), 2a classificada de la jornada en World Music Contest de Kerkade (Holanda 2009), 1r premi i menció d’honor en 1a Secció del XXXI Certamen Provincial i Autonòmic de Bandes (2008), 3r premi de la 2a Secció del Certamen Internacional de Bandes “Ciutat de València” (2006), 1r premi i menció d’honor en el Certamen Internacional “Vila de La Sènia” (2012), 1r premi en el Certamen Internacional de Bandes “Vila d’Altea” (2017) i recentment ha estat guardonada amb el 1r premi amb menció d’honor en la primera secció de LXI Certamen Provincial de Castelló (2018) i el 1r premi amb menció d’honor en la primera secció del 40 Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana (2018).

Compta amb una Banda Juvenil formada per 70-75 músics tots ells menors de 18 anys, diferents agrupacions i grups de cambra així com una Escola de Música que juntament amb el Conservatori Mestre Feliu de Benicarló nodreix a l’entitat de músics.

Formada per més d’un centenar de músics en l’actualitat, és la seua presidenta Mar Martínez Domingo i el seu director artístic Pablo Anglés Galindo.

DIRECCIÓ: PABLO ANGLÉS GALINDO

Neix a Arcade (Pontevedra) el 1968. Comença els seus estudis musicals amb el seu pare, que continuarà oficialment en els conservatoris de la Corunya i Vigo, sent aquest últim on aconsegueix el títol de mestre de clarinet amb brillants qualificacions, Matrícula d’Honor en Grau Mitjà , i Premi d’Honor Fi de Carrera, per unanimitat, en Grau Superior. L’any 1985 ingressa per oposició en la JONDE, Jove Orquestra Nacional D’Espanya, sent el primer gallec en formar-ne part.
Va formar, va fundar i va dirigir nombroses agrupacions de cambra, essent
actualment membre del quartet de clarinets “Divertimento” amb el qual
realitza una intensa activitat. Va ser professor de clarinet en escoles de música i conservatoris de tota Galícia. En el camp orquestral va ser membre de l’Orquestra de Cambra del Conservatori de Vigo, clarinet solista de l’Orquesta Municipal de A Corunya”, actuant com a concertista en nombroses ocasions. Va col·laborar amb l’Orquestra Simfònica d’Euskadi, amb l’Orquestra Simfònica de Galícia i amb la Real Filharmonia de Galícia. Va ser director de la Banda de Música Municipal de Viveiro des de l’any 1994 fins al 2005. L’any 2004 va realitzar un Màster en interpretació de clarinet a la Universitat d’A Corunya. En l’actualitat forma part del quadre de professors de la Banda de Música Municipal d’A Corunya des de 1989 sent clarinet solista i porta la direcció de la Banda de Música Sementeira de Cambre.