SOCIETAT MUSICAL LA LIRA AMPOSTINA (MONTSIÀ)

La Societat Musical La Lira Ampostina és una entitat fundada a Amposta l’any 1916 quan un grup de persones aficionades a la música decideixen organitzar un conjunt per fer ball a les Festes Majors del 1915, dirigits i formats per Francesc Roig i Treig, primer director i fundador de La Lira un any més tard. Així començà la història d’una entitat que ha superat el seu primer centenari i que és un referent musical a les Terres de l’Ebre i a Catalunya. Actualment La Lira Ampostina distribueix les seves activitats entre la banda simfònica, el cor, i l’escola de música reconeguda pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la qual des del 2016 és també un centre professional de música, on es pot cursar tot el grau professional de música. L’alumnat de l’escola i conservatori és la base per garantir el funcionament de la banda de música. L’any 1995 la Generalitat de Catalunya atorga a La Lira Ampostina la Creu de Sant Jordi. També l’Ajuntament d’Amposta li atorga la Medalla de Plata de la Ciutat, i els mitjans de comunicació local el Premi Amposta 1993. L’any 2016 l’Ajuntament d’Amposta fa el lliurament a La Lira de la Medalla d’Honor de la Ciutat amb motiu del seu Centenari.

La banda simfònica de la Lira Ampostina la formen més d’un centenar. Ha actuat en diferents ciutats del país, com a l’Auditori de Barcelona, el Palau de la Música Catalana, el Palau Sant Jordi, l’Estadi Olímpic de Montjuïc, a Tarragona, a Lleida. També ha actuat en diferents llocs de l’estat espanyol, com Madrid, València, Múrcia, Orense, Alcázar de San Juan, Pamplona, Altea, Oibar, etc. Ha estat convidada per oferir concerts en diferents ciutats europees en països com França, Alemanya, Holanda, Bèlgica, Luxemburg, etc. La banda ha participat al llarg de la seva història en concursos, destacant el primer premi obtingut l’any 2007 a la secció d’honor del Certamen Internacional Vila d’Altea (Alacant). També ha realitzat actuacions per a la ràdio i la televisió (RNE Clásica, Radiobanda.com, Catalunya Ràdio, Catalunya Música, TVE, TV3, Canal 33). Té enregistrats 9 CDs. Va enregistrar la música del ballet Belmonte, de Carles Santos. La Lira Ampostina ha produït espectacles de gran format propis per col·laborar en el finançament de l’escola de música: “La Lira Ampostina versiona Serrat”, El fantasma de l’òpera, Carmen, Mar i cel, L’elixir d’amor, Cabaret i Mamma Mia. Amb l’Esbart Sant Martí de Barcelona ha coproduït l’espectacle Contr@band@. Ha participat en concerts conjuntament amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries a Amposta, a l’Auditori de Barcelona l’any 2017 amb motiu dels 30 anys del Festival Tradicionàrius, i a la Fira Mediterrània de Manresa el 2017. L’any 2019 va oferir un concert dins del festival VAG (Video Art Game), basat en la banda sonora del vídeojoc Gris. Des del 1981 fins l’any 2020 va ser-ne el director Octavi Ruiz Gisbert. Des del juny de 2021 dirigeix la banda La Lira Ampostina Sergi Costes Ferré.

DIRECCIÓ: SERGI COSTES FERRÉ

Sergi Costes Ferré va començar els estudis musicals la Societat Musical La Lira Ampostina. Al 2001 es titula com a professor superior de clarinet al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. Més tard obté la Llicenciatura en direcció d’orquestra per la Royal Schools of Music (ABRSM) de Londres. Ha perfeccionat els seus estudis amb destacats professors nacionals i internacionals. Va formar part de la JONC. Ha col·laborat també amb la European Symphony Orchestra, la Orquestra de Cambra de Vila-Seca i la Banda Municipal de Barcelona. Ha realitzat estudis de composició i orquestració al Conservatori Superior de Castelló i també estudis de composició per a banda amb Johan de Meij. Quant a la seva formació com a director, ha realitzat estudis de direcció amb els professors Luis Sanjaime, Ferrer Ferran, J.R. Pascual Vilaplana, Eugene Corporon , Henrie Adams, Salvador Sebastià , Maurizio Colasanti i Francisco Navarro. Ha perfeccionat els seus estudis a la Royal Northern College of Music (RNCM) de Manchester amb Mark Heron, Morten Wensberg i Timothy Redmond. Va ser director titular de la banda de música “La Lira de Roquetes” (Tarragona) (2002-2010) i director de la banda de música “Santa Cecília” de Sant Mateu (Castelló) (2010-2014) . Entre 2016 i 2021 fou el director titular de la Banda Simfònica i de l’Orquestra de l’Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d’Uixó (Castelló), en la qual ha participat al IV Concurs d’Orquestres de la Comunitat Valenciana al Palau de les Arts Reina Sofia de València. Actualment és professor de Clarinet als Conservatoris Professionals de Música de Tarragona i de Tortosa, on també és el director de la Banda de Grau Professional. Des de Juny del 2021 és el director titular de la Banda de Música de La Lira Ampostina.