Les bandes i la cultura musical
Un any més, ens trobem a les portes d’una nova edició del Certamen Internacional de Bandes de Música Vila de la Sénia. Amb aquesta, seran ja setze edicions en les quals hem treballat per mantenir un projecte que ha anat creixent i reinventant-se any rere any, per tal d’assolir la seua continuïtat. I he de reconéixer que no ha estat una tasca fàcil.
A l’Agrupació Musical Senienca, i encara amb la ressaca emocional que ens ha deixat la nostra participació en el Certamen de Bandes “Flicorno d’Oro” a Riva di Garda, Itàlia, som conscients de la motivació especial que requereix participar en un certamen de bandes. Motivació que comporta un esforç i una implicació de tots els membres, i que va més enllà del nostre dia a dia. És precisament el plantejament d’aquest objectiu comú el que motiva noves aspiracions, tant musicals com socials, i que amb il·lusió i esforç donen com a resultat un innegable creixement musical i una millor cohesió com a grup. Cadascú des de les seues possibilitats artístiques donem el millor de nosaltres per tal de seguir reivindicant el paper tan important que representen les bandes de música dins de la nostra societat.
El nostre certamen té com principal objectiu, ser un escenari viu on aquestes aspiracions artístiques i socials tinguen un aparador que permeta donar visibilitat a la realitat de les nostres bandes. Una realitat arrelada a la nostra història i que dona una veu singular als nostres pobles.
Aquesta edició, igual que han estat les edicions últimes des que la pandèmia va trencar el funcionament habitual del certamen, comptarem amb tres bandes de nivell que participaran com a bandes invitades i fora de concurs. Aparentment, pot semblar que l’esperit competitiu del certamen s’ha perdut, però tot i que realment no hi haurà competició, l’essència i l’objectiu del nostre projecte no ha canviat al llarg dels anys. Volem seguir treballant per la música de banda i per les bandes de música. Volem donar continuïtat i visibilitat al treball que les bandes fan en pro de la cultura musical, i per això seguirem treballant perquè la Sénia seguisca sent un lloc de referència on càpiguen totes les veus.
Sols em resta agrair a totes les institucions, empreses i particulars la seua col·laboració en aquest projecte, i felicitar com no, a l’Agrupació Musical Senienca pel seu afany de seguir treballant en aquesta causa comuna: les bandes de música.
Pep Vila
Coordinador del certamen
CERTAMEN
Eines de llibertat
L’etimologia del mot certamen ens retrotrau al llatí i ens uneix el verb certare (debatre) amb el sufix -men (instrument). Potser, aquest projecte que celebra la seua setzena edició siga una eina de debat festívola per entendre el paper de la cultura musical i, més concret, de la bandística, als nostres dies. Amb competició o sense ella, retrobar-nos amb gent de diversos indrets, tot escoltant-se els uns als altres, oferint propostes divergents i gaudint del treball conjunt és tota una proposta cultural d’arrel que contribueix, sens dubte, a l’evolució social del seu entorn. A més a més, la música com a vehicle de comunicació, enlaira la simbiosi perfecta entre el raonament i l’hedonisme, com aquella techne grega que no separava la destresa de l’art. I és que els músics de les nostres bandes dediquen el seu temps a conrear una artesania sonora que naix per ser compartida. És una feina que mou i que commou.
Encara ens queda camí per normalitzar la cultura de les bandes als àmbits de la cultura i de l’educació i és per això que cal recolzar projectes com aquest certamen, per debatre i posar damunt la taula la utilitat de les bandes en la construcció de la societat contemporània. Si més no, gaudir de la música ens farà obrir el pensament i l’ànima, de forma lliure, com no pot ser d’altra manera. És una bona forma d’experimentar allò que en diuen llibertat.
José R. Pascual-Vilaplana
PROGRAMA
Dissabte, 13 d’abril
17:30 h. Casa de Cultura
PART I
Banda Simfònica de Reus
Traner – Rafel Talens Pelló
La Boheme – Giacomo Puccini
The Stone Guardians – Thomas Doss
Praise Jerusalem! -Aldred Reed
PART II
Banda de Dones de Catalunya
Empúries – Eduard Toldrà. Arr. Antonia Luengo
Puszta – Jan Van der Roost
Benny Goodman Memories – Ar.. Naohiro Iwai
Selections from “Princess Mononoke” – Joe Hisaishi. Arr. Kazuhiro Morita
Monteadentro – Victoriano Valencia
Fate of the Gods – Steven Reineke
Diumenge, 14 d’abril
17:30 h. Casa de Cultura
Banda de Dones de la Federació de Societats Musical de la Comunitat Valenciana
Chelva – Laura Beele
Bajo el puente de las palmas – M.J. Belenguer
La Odisea – Sara Galiana
Las arenas de Nimes – Elvira Checa
D’un matin de printemps – Lili Boulanger
Pink Ribbon – Marta Lozano
La mezquita de Córdoba – Julie Guiroux