BANDA SINFÓNICA PORTUGUESA
Amb seu a la ciutat de Porto, la Banda Sinfónica Portuguesa va tenir el seu concert de presentació el dia 1 gener de 2005 en el Rivoli, Teatre Municipal de Porto. L’abril de 2010, va llançar el seu àlbum “La Portuguesa” amb obres exclusivament de compositors portuguesos. La BSP dona suport en la majoria dels seus concerts a talentosos solistes nacionals i internacionals, sent de destacar alguns com Pedro Burmester, Sérgio Carolí, Mário Laginha, Elisabete Matos, entre d’altres. Es destaquen la realització de concerts en les principals sales d’espectacle de nord a sud del país, Esglésies, Santuari de Fàtima, Teatre Monumental de Madrid (RTVE), Pontevedra, A Corunya, Leganés i participacions en diferents Certàmens Internacionals. La BSP va obtenir l’abril de 2008 el 1r premi en l’II Concurs Internacional de Bandes de la Sénia, a Catalunya, en la 1a secció i igualment el 1r premi en la categoria superior del World Music Contest a Kerkrade, a Holanda, l’octubre de 2011. En 2014, la BSP va realitzar la seva primera gira intercontinental per la Xina. Va participar en 2017 en el 18è Festival del World Music Contest. La Banda Simfònica Portuguesa és una Associació cultural sense ànim de lucre, recolzada per la Direcció General de les Arts. La direcció artística està a càrrec del Maestro Francisco Ferreira.
Director: JORDI FRANCÈS
És titulat per la Hogeschool Zuyd de Maastricht (Holanda), postgraduat en direcció de repertori contemporani en el “Conservatori della Svizzera Italiana” de Suïssa i Màster de Musicologia per la Universitat de la Rioja. La seva amplíssima formació com a director inclou també estades en institucions com la Manhattan School of Music, la “International Järvi Academy» d’Estònia, la «Eötvös Foundation» de Budapest o el IRCAM a París amb professors com Kurt Masur, Paavo Järvi i Peter Eötvös.
Com a director conviu entre l’òpera, el repertori simfònic i la creació actual. Entre els seus més recents compromisos figuren invitacions de l’Orquestra Nacional d’Espanya, Orquestra de la Comunitat de Madrid, Orquestra de València, Simfònica de Bilbao i nombrosos projectes amb el Ensemble So Extrem, del qual és director artístic.
Ha dirigit també la BBC Philarmonic, Orquestra de Rtve, Ensemble Intercontemporain, Lucerne Festival Academy Orchestra, i molts altres conjunts a Europa i Amèrica. En els últims anys ha col·laborat de manera habitual amb la Jove Orquestra Nacional d’Espanya, Orquestra d’Extremadura i la Jove Orquestra de la Comunitat de Madrid amb la qual ha fet també projectes d’òpera i teatre musical.
CLARINET SOLISTA: CARLOS FERREIRA
Nascut a Porto, Carlos Ferreira va començar a tocar a la banda de música de la seva ciutat natal, Banda de Vilela, als 5 anys.
Va estudiar amb José Ricardo Freitas durant deu anys a ARTAVE i a l’Acadèmia José Atalaya de Fafe abans d’entrar a la prestigiosa Escola Superior de Música e Artes do Espectáculo (Porto – Portugal) a la classe de clarinet de Nuno Pinto. Després va estudiar a Madrid a l’Escola Superior de Música Reina Sofia amb els professors Michel Arrignon i Enrique Pérez Piquer en un programa de postgrau. Posteriorment, es va matricular en un Master Diplom al Conservatorium van Amsterdam amb Arno Piters i a l’HEMU de Lausana amb Florent Héau.
Carlos Ferreira ha guanyat nombrosos premis, com ara un 3r Premi i el Premi del Públic al prestigiós Concours de Genève el 2018, el 2n Premi a l’ARD Musikwettbewerb el 2019 i el WEMAG Solist Prize al Festspiele Mecklenburg Vorpommern el 2021.
Convidat a actuar als festivals i sales de concerts més importants d’Europa, Carlos Ferreira ha actuat com a solista amb diferents orquestres de diversos països com Orquestra Sinfónica Freixenet, Orquestra Filarmónica Portuguesa, Orquestra Filarmonica de Stat Transilvania, Orchestra de Chambre de Genève, Münchener Kammerorchester, Münchner Rundfunkorchester i Orchestre National de France. En música de cambra ha actuat amb Eric Le Sage, Paul Meyer, Lise Berthaud, Pierre Fouchenneret, Emmanuel Pahud, Quatuor Hermès.